A A A K K K
для людей із порушенням зору
Перегонівська громада
Кіровоградська область, Голованівський район

Відновне правосуддя #кейс_БПД

Дата: 25.10.2021 16:33
Кількість переглядів: 762

Крадіжка, грабіж, розбійний напад… Один необачний крок – і можна опинитися на лаві підсудних, а якщо це ще й юнацька помилка, то взагалі можна зіпсувати собі подальше життя. На жаль, найчастіше підлітки це починають розуміти лише тоді, коли за справу береться поліція і їм загрожує суд.

Неповнолітній чернівчанин Михайло, завітавши якось увечері до тренажерного залу, побачив у коридорі на дивані мобільний телефон. Хлопець, не довго думаючи, забрав його собі. Власниця мобілки звернулася до поліції, а оскільки був відеозапис, то знайти підозрюваного виявилось не складно. Далі на підлітка чекала кримінальна відповідальність, бо за частиною 1 статті 185 Кримінального Кодексу України це – крадіжка. Максимальне покарання передбачає арешт до шести місяців або обмеженням волі до п’яти років.

Раніше Михайло не притягався до кримінальної відповідальності, а тому у нього з’явився шанс виправити помилку завдяки «Програмі відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення». Взяти участь у цьому всеукраїнському проєкті хлопцеві запропонував прокурор під час досудового розслідування справи. Юнак погодився. Тож у Регіональний центр з надання БВПД у Чернівецькій області ухвалили рішення застосувати програму та видали доручення для проведення медіації (посередництва) адвокату-медіатору Вікторії Роскрут.

 «Це була моя перша участь як адвоката-посередника у програмі відновлення для неповнолітніх. Отримавши доручення Регіонального центру, я хвилювалася не менше, ніж неповнолітній на першій зустрічі. Під час розмови з’ясувалося, що кримінальне правопорушення підліток вчинив через вплив його оточення. Михайло дуже непокоївся, що створив незручності жінці, в якої вкрав телефон, а також своїй мамі. Наступного дня відбулася зустріч із потерпілою, яка теж хотіла знати, чому хлопець вчинив такий проступок. Вже на спільній зустрічі учасники обговорили та з’ясували важливі деталі цього кримінального правопорушення. Врешті, вони примирилися та досягли згоди на відшкодування завданої шкоди», – розповідає адвокат Вікторія Роскрут.

Суд постановив звільнити Михайла від кримінальної відповідальності, а кримінальне провадження – закрити. Зауважимо, що це друга завершена успішна справа у Чернівецькій області в межах реалізації проєкту «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення».

Нагадаємо про умови, за яких застосовується ця програма:

? наявність потерпілої сторони (фізичної або юридичної особи);

? вперше вчинення кримінального проступку або нетяжкого злочину;

? визнання неповнолітнім факту вчинення злочину;

? згода неповнолітнього і потерпілого на участь у програмі.

Більше успішних справ: https://www.legalaid.gov.ua/publications/uspishni-spravy

       До Голованівського місцевого центру з надання БВПД можна звернутись за адресою: смт Голованівськ вул..Ціолковського,1 або за тел.. 052 522 25 83, 068 834 77 45.Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора