A A A K K K
для людей із порушенням зору
Перегонівська громада
Кіровоградська область, Голованівський район

Служба зайнятості інформує

Дата: 31.08.2021 23:07
Кількість переглядів: 216

Виплата по безробіттю та безпідставне її отримання: що потрібно знати?

 

Відповідно до норм законодавства про загальнообовязкове державне соціальне страхування на випадок безробіття зареєстровані безробітні мають право на отримання допомоги по безробіттю. Виплата допомоги по безробіттю (до закінчення встановленого строку виплати) може припинятися з низки підстав. Серед них і працевлаштування безробітного, у тому числі самостійне. Про своє працевлаштування безробітний має повідомити кар’єрного радника.

Між роботодавцями та найманими працівниками іноді зустрічається таке явище як нелегальне працевлаштування. Відсутність належного оформлення трудових відносин є порушенням трудового законодавства. Встановлювати такі факти уповноважені регіональні управління Державної служби України з питань праці.

Наказом Міністерства соціальної політики України від 02.07.2014 № 437 (із змінами) затверджено Порядок взаємодії Державної служби України з питань праці, виконавчих органів міських рад міст обласного значення та сільських, селищних, міських рад об’єднаних територіальних громад та державної служби зайнятості.

Одним із елементів такої взаємодії є повідомлення органами Держпраці обласних центрів зайнятості про виявлених працівників, які працюють без укладення трудового договору. Центри зайнятості, в свою чергу, подають інформацію про факти отримання допомоги по безробіттю такими працівниками.

Встановлення факту виконання зареєстрованим безробітним оплачуваної роботи (у тому числі без належного оформлення трудових відносин) є підставою для припинення реєстрації безробітного і виплати допомоги по безробіттю.

 

Звітність онлайн: як  роботодавцеві подавати звіт № 3-ПН через інтернет,

 

Інформацію про попит на робочу силу (вакансії), а це звіт за формою № 3-ПН, роботодавець зобов’язаний подавати територіальним органам центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері зайнятості населення та трудової міграції, своєчасно та в повному обсязі.

Ця норма врегульована  п. 4 ч. 3 ст. 50 Закону України «Про зайнятість населення». Звіт подається за наявності у роботодавця попиту на робочу силу (вакансії) не пізніше ніж через три робочі дні з дати відкриття вакансії.

Тож, привід заповнити та подати звіт за формою № 3-ПН – поява вакансії.

Чинне законодавство не передбачає фінансових санкцій для роботодавця чи адміністративної відповідальності для посадових осіб за неподання звітності про вакансії. Поряд з цим, надання роботодавцем відомостей про вакансії до служби зайнятості дає змогу спільними зусиллями вирішувати проблеми добору кадрів та працевлаштування безробітних.

З метою оперативного вирішення питання добору персоналу, економії часу для відвідування центру зайнятості у роботодавця є можливість подавати до служби зайнятості звіт за формою № 3-ПН засобами електронного зв’язку.

Для цього необхідно скористатися інформаційно-комунікаційним сервісом «Електронний кабінет роботодавця». Це персональне робоче місце у мережі Інтернет на сайті Державної служби зайнятості.

Зареєструватися в «Електронному кабінеті» роботодавцям допоможуть фахівці служби зайнятості. Тож, шановні роботодавці, запрошуємо Вас до співпраці!

Голованівська районна філія Кіровоградського обласного центру зайнятості

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора