A A A K K K
для людей із порушенням зору
Перегонівська громада
Кіровоградська область, Голованівський район

День Української Державності

Дата: 28.07.2022 10:46
Кількість переглядів: 1432

     З нагоди відзначення Дня Української Державності в Перегонівській  громаді було створено відеоролик про одну з найяскравіших битв , яка ввійшла в українську  історію, як «Битва під Перегонівкою» та арт-об’єкт на тему: «І на оновленій землі врага не буде супостата!...»

Опис

Інформаційно-просвітницького відеоролика

щодо iсторичного внеску громад областi у процесі Українського Державотворення

      Битва під Перегонівкою — одна з битв громадянської війни.

      Битва відбулася 26 вересня 1919 р. в околицях села Перегонівка під Уманню.   Битва повстанської армії під командуванням батька Махна з частинами Добровольчої армії Денікіна.

      Добровольча армія прагнула знищити сили Махна і захопити залізничну лінію з Одеси до Єлисаветграду. Сили махновців прагнули зберегти свою армію і повернутися на свою базу (в Катеринославській губернії).

       Водночас інші білі частини почали обхід махновських позицій. 21 вересня білі зайняли Перегонівку, а Махно готувався до прориву на рідну Катеринославщину.

       Відбувся запеклий бій за переправи через Ятрань між 1-м і 2-м корпусами махновців і білими, внаслідок чого повстанці заволоділи північною переправою.

       26 вересня почався генеральний бій під Перегонівкою.

       Головним результатом бою став успішний махновський прорив, подальша дезорганізація повстанцями білих тилів включно зі взяттям великих міст і збереженням своїх сил — у цьому сенсі Перегонівка стала сильним ударом по планах Денікіна провести восени 1919 року успішний наступ на московському напрямку.

    Бій під Перегонівкою справили значний вплив на хід громадянської війни.

ОПИС

арт-об’єкта у вигляді тематичного муралу:

«І на оновленій землі врага не буде супостата!...»

 

Основна мета проєкту:  це пам'ять і пошана про тих кого уже немає в живих, котрі пролили кров за рідну землю це виховання патріотизму та національної свідомості нашої молоді та дітей.
 

     Створення муралу було приурочено до Дня Української  державності. Це дарунок нашим захисникам, воїнам з Перегонівської громади. Ми віримо у вашу мужність. Ви сильні, відважні, вірні своїй країні. Ми хочемо, щоб увесь світ знав, як ми Вами пишаємось. Ви наша гордість! Ідея створення такого символу   на стіні 5-метрової будівлі по вулиці Шкільна належить випускниці Перегонівського ліцею Кривій Анастасій. 

      В центрі знаходиться тризуб, як один з державних символів України, ий походить від  знаків Рюриковичів, Х-ХІІІ століття, з часів Київської Русі. Тризуб на синьому щиті – знак Київської держави  часів правління Володимира Великого, що символізує безперервність тривалого історичного розвитку українського народу. З лівого боку зображено майбутнє незалежної держави: військовий, що веде дитину до школи, відбудовані житлові будинки, щасливі дні: мирне голубе небо не розсікають рашистські ракети.

З правого боку зображений всім добре відомий корабель окупантів, що з успіхом йде на дно. Також можна помітити прапор терористичної держави, що палає.

Вся композиція поєднує в собі дві протилежності: Україна, що буде квітнути, та росія, що обов’язково знищиться.

Фото без опису

Фото без описуФото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора