A A A K K K
для людей із порушенням зору
Перегонівська громада
Кіровоградська область, Голованівський район

ОХОРОНА ТА ЗБЕРЕЖЕННЯ ПЕРВОЦВІТІВ – СПРАВА КОЖНОГО!

Дата: 16.02.2022 14:19
Кількість переглядів: 287

Первоцвіти – дивовижні рослини, які пристосувались цвісти тоді, коли в лісі на деревах ще нема листя, і кожен теплий сонячний промінчик доходить до самої землі.

Підсніжник складчастий, підсніжник звичайний (білосніжний), сон-трава, шафран сітчастий, цибуля ведмежа (черемша), вовчі ягоди пахучі, тюльпан дібровний, проліски дволиста та сибірська, ряст Маршала, ряст порожнистий та ущільнений, горицвіт весняний, конвалія – це не повний перелік первоцвітів, що зустрічаються в лісі поблизу нашого міста. Всі ці рослини знаходяться на межі зникнення,  більшість з них занесена до Червоної книги України.

Збирання первоцвітів дуже шкідливе для природи тим, що не дає можливості рослинам утворити насіння. До того ж пошкоджуються сусідні квітки, ламаються стебла та бруньки. Масовий збір первоцвітів знижує чисельність їх популяцій.

Важливою складовою збереження первоцвітів є пропаганда відмови від їх купівлі . Збираючи та продаючи первоцвіти, ми знищуємо їх, а купуючи – допомагаємо знищувати.

Згідно чинного законодавства, здійснюючи торгівлю рідкісними та зникаючими видами рослин та їх частинами чи  купуючи об`єкти рослинного цвіт які занесені до Червоної Книги України громадяни порушують закони України: "Про рослинний світ", "Про охорону навколишнього природного середовища", "Про Червону Книгу України".

За порушення законодавства у сфері охорони, використання та відтворення рідкісних і таких, що перебувають під загрозою зникнення видів рослинного світу та занесених до Червоної книги України тягне за собою відповідальність у відповідності з ст. 881 та 90 Кодексу України «Про адміністративні правопорушення» у вигляді накладення штрафу на громадян від двадцяти до двісті п`ятнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією незаконно добутого і на посадових осіб – від тридцяти до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією незаконно добутого.

Звертаємо увагу мешканців громади прислухатися до порад, а ще краще – до свого розуму і совісті, та активно підтримати зусилля для збереження навколишнього природного середовища.

Необхідно пам`ятати найголовніше:  можна відновити пам’ятки мистецтва чи історії, але неможливо повернути зниклі види рослин або тварин.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора