A A A K K K
для людей із порушенням зору
Перегонівська громада
Кіровоградська область, Голованівський район

Дії громадян у випадку загрози радіаційної небезпеки?

Дата: 25.02.2022 13:18
Кількість переглядів: 339

?Дії громадян у випадку загрози радіаційної небезпеки? 

 

????При оголошенні небезпечного стану не панікуйте, слухайте повідомлення. 

 

????Попередьте сусідів, надайте допомогу людям з інвалідністю, дітям та людям похилого віку. 

 

????Дізнайтеся про час та місце збору мешканців для евакуації. 

 

????Зменшіть проникнення радіаційних речовин в квартиру (будинок): щільно закрийте вікна та двері, щілини заклейте. 

 

????Підготуйтеся до можливої евакуації: упакуйте у герметичні пакети та складіть у валізу документи, цінності та гроші, предмети першої необхідності, ліки, мінімум білизни та одягу, запас консервованих продуктів на 2-3 доби, питну воду. Підготуйте найпростіші засоби санітарної обробки (мильний розчин для обробки рук). 

 

????Перед виходом з приміщення від’єднайте всі споживачі електричного струму від електромережі, вимкніть газ та воду. 

 

?Дії у випадку раптового виникнення радіаційної небезпеки: 

 

????З одержанням повідомлення про радіаційну небезпеку негайно укрийтеся в будинку. Стіни дерев’яного будинку послаблюють іонізуюче випромінювання в 2 рази, цегляного - у 10 разів; заглиблені укриття (підвали): з покриттям із дерева у 7 разів, з покриттям із цегли або бетону у 40 - 100 разів. 

 

????Уникайте паніки. Слухайте повідомлення органів влади з питань надзвичайних ситуацій. 

 

????Зменшіть можливість проникнення радіаційних речовин в приміщення. 

 

????Проведіть йодну профілактику. Йодистий калій вживати після їжі разом з чаєм, соком або водою 1 раз на день протягом 7 діб: дітям до двох років - по 0,040 г на один прийом; дітям від двох років та дорослим - по 0,125 г на один прийом. Водно-спиртовий розчин йоду приймати після їжі 3 рази на день протягом 7 діб: дітям до двох років - по 1-2 краплі 5% настоянки на 100 мл молока(консервованого) або годувальної суміші; дітям від двох років та дорослим - по 3-5 крапель на стакан молока або води. Наносити на поверхню кінцівок рук настоянку йоду у вигляді сітки 1 раз на день протягом 7 діб. 

 

????Уточніть місце початку евакуації. Попередьте сусідів, допоможіть дітям, людям з інвалідністю та людям похилого віку.

 

????Швидко зберіть необхідні документи, цінності, ліки, продукти, запас питної води, найпростіші засоби санітарної обробки та інші необхідні вам речі у герметичну валізу. 

 

????По можливості негайно залишіть зону радіоактивного забруднення. 

 

????Перед виходом з будинку вимкніть джерела електро-, водо- і газопостачання, візьміть підготовлені речі, одягніть протигаз (ватно-марлеву пов’язку), верхній одяг (плащ, пальто, накидка), гумові чоботи. 

 

????З прибуттям на нове місця перебування, проведіть дезактивацію засобів захисту, одягу, взуття та санітарну обробку шкіри на спеціально обладнаному пункті або ж самостійно (зняти верхній одяг, ставши спиною проти вітру, витрясти його; повісити одяг на перекладину, віником або щіткою змести з нього радіоактивний пил та вимити водою; обробити відкриті ділянки шкіри водою або розчином (типу ІПП-8), який буде виданий кожному. Для обробки шкіри можна використовувати марлю чи просто рушники. 

 

????Дізнайтеся у місцевих органів державної влади адреси організацій, що відповідають за надання допомоги потерпілому населенню. 

  

Запам’ятайте?

????Використовуйте для харчування лише продукти, що зберігалися у зачинених приміщеннях, консервацію і не зазнали радіоактивного забруднення; не вживайте овочі, які росли на забрудненому грунті; не пийте молоко від корів, які пасуться на забруднених пасовиськах. 

 

????Не пийте воду із відкритих джерел та із мереж водопостачання після офіційного оголошення радіаційної небезпеки, колодязі накрийте. 

 

????Уникайте тривалого перебування на забрудненій території. 

 

????У приміщеннях, щодня робіть вологе прибирання, бажано з використанням миючих засобів. 

 

????У разі перебування на відкритій, забрудненій радіоактивними речовинами місцевості, обов'язково використовуйте засоби захисту: для захисту органів дихання, для захисту шкіри.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора