A A A K K K
для людей із порушенням зору
Перегонівська громада
Кіровоградська область, Голованівський район

ВЧАСНЕ ПРОВЕДЕННЯ ПОПЕРЕДНЬОГО ПОЛЬОВОГО ОЦІНЮВАННЯ – ЦЕ НАЛЕЖНА ЯКІСТЬ СОРТОВОЇ СЕРТИФІКАЦІЇ

Дата: 24.05.2022 11:10
Кількість переглядів: 154

Виробникам насіння Кіровоградської області - незабаром початок проведення попередніх польових оцінювань насінницьких посівів (апробація)! Відділ контролю в сфері насінництва та розсадництва управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області зазначає про необхідність проведення попередніх польових оцінювань насінницьких посівів озимих та ярих зернових колосових, зернобобових та круп’яних культур, які є невід’ємним заходом сортового контролю у насінництві. Першочерговість та вчасність їх здійснення дуже важлива для недопущення в обіг насіння сумнівного походження в частині сортової сертифікації насіння.

Зауважимо, що дані заходи (проведення сертифікації, в тому числі сортової) регламентує «Порядок проведення сертифікації, видачі та скасування сертифікатів на насіння та/або садивний матеріал», затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 21 лютого 2017 року № 97 (зі змінами). Відповідно до цього Порядку суб’єкт насінництва та розсадництва подає до органу із сертифікації або його підрозділу за місцезнаходженням посіву заявку на визначення сортових якостей насіння.

Під час попереднього польового оцінювання насінницьких посівів таких культур як: м’якої та твердої пшениці, ячменю, жита, тритикале, вівса, рису, проса і гречки уточнюють відомості представлені виробником насіння при поданні заявок.

Кожен заявлений посів обстежують у натурі для підтвердження ідентичності сорту за комплексом сортовирізняльних ознак, що проявляються у період колосіння (викидання волоті) – цвітіння, досліджують не менше 100 рослин, відібраних без вибору з різних місць посіву, порівнюючи їх з офіційним описом сорту. Перевіряють дотримання вимог технології виробництва насіння (попередники, межі посіву, просторова ізоляція, розмежування), а також ступінь ураженості хворобами, засміченості посіву важковідокремлюваними культурами, бур’янами (карантинними, злісними, важковідокремлюваними) та пошкодженості шкідниками. При цьому до уваги беруть тільки ті ознаки, які в цей період мають явно виражений прояв.

Оскільки період колосіння (викидання волоті) – цвітіння по часу досить обмежений, зволікання з проведенням цього заходу може привести до фальсифікації з визначення сортової чистоти посіву.

За роз’ясненнями та консультаціями з цього питання можна звертатися до відділу контролю в сфері насінництва та розсадництва управління фітосанітарної безпеки. Ми знаходимося за адресою: м. Кропивницький, вул.Тараса Карпи, 84, каб. 404.

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора