A A A K K K
для людей із порушенням зору
Перегонівська громада
Кіровоградська область, Голованівський район

Чи змінились строки, на які може бути виданий дозвіл на застосування праці іноземців?

Дата: 14.11.2022 13:20
Кількість переглядів: 80

Так, змінились.

Строк дії дозволу на застосування праці іноземців та осіб без громадянства (далі - іноземці) визначено статтею 42-3 Закону України «Про зайнятість населення».

Нагадаємо, що з 15 жовтня 2022 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо застосування праці іноземців та осіб без громадянства в Україні і надання послуг з посередництва у працевлаштуванні за кордоном». Цим Законом внесені зміни до Закону України “Про зайнятість населення”. Зокрема, стаття 42-3 викладена у новій редакції.

Для іноземних найманих працівників раніше було передбачено, що дозвіл видається на строк дії трудового договору, але не більше як на 1 рік. Наразі, цей строк продовжено до 2-х років. Такий же строк встановлено для гіг-працівників.

Для внутрішньокорпоративних цесіонаріїв раніше дозвіл видавався на строк дії рішення іноземного суб’єкта господарювання про переведення іноземця на роботу в Україну та трудового договору (контракту), укладеного українським суб’єктом господарювання з іноземцем. Наразі, ця норма не змінилась, але визначено, що строк дії дозволу не може перевищувати 3 роки.

Слід зазначити, що зміни стосуються не всіх категорій іноземців. Так, не змінився строк дії дозволу для відряджених іноземних працівників – дозвіл для них видається як і раніше на період дії зовнішньоекономічного договору (контракту), укладеного між українським та іноземним суб’єктами господарювання, але не більш як на 3 роки.

Фактично не змінились строки дії дозволів (на строк дії відповідних довідок, але не більше як на 1 рік) для:

- осіб, стосовно яких прийнято рішення про оформлення документів для вирішення питання щодо визнання біженцем або особою, яка потребує додаткового захисту;

- осіб, які оскаржують рішення про відмову в оформленні документів для вирішення питання щодо визнання біженцем або особою, яка потребує додаткового захисту;

- осіб, які подали заяву про визнання особою без громадянства або оскаржують рішення про відмову у визнанні особою без громадянства.

У Законі України «Про зайнятість населення» з’явилась нова категорія іноземних найманих працівників – іноземці, які прибули в Україну з метою навчання у закладах вищої освіти та мають намір у період навчання і після закінчення навчання, за умови працевлаштування не пізніше ніж за 30 календарних днів до моменту завершення навчання, провадити трудову діяльність в Україні. Для них строк дії дозволу дорівнює строку дії трудового договору (контракту), але не більше як 1 рік у період навчання.

Є питання щодо видачі дозволів на застосування праці іноземців та осіб без громадянства? Телефонуйте за (0522) 24 64 18 (0522) 32 08 01.

Виникають інші питання сфери зайнятості – звертайтеся до найближчого центру зайнятості чи філії за місцем вашого перебування або за телефонами, що розміщені тут https://cutt.ly/VNiez6n

Ми маємо Telegram-канал, що створений для обміну повідомленнями з клієнтами Підтримка ДСЗ#12 Кіровоград https://t.me/dcz_kir

 

Кіровоградський обласний центр зайнятості

 


Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора