A A A K K K
для людей із порушенням зору
Перегонівська громада
Кіровоградська область, Голованівський район

День Соборності України

Дата: 22.01.2023 06:55
Кількість переглядів: 99

День Соборності України — свято, яке має особливе історичне значення. Століттями розірваний український народ об'єднався на своїй землі заради створення єдиної держави. Коли відзначають День соборності України та які традиції існують в цей день? 

День Соборності України щороку відзначають 22 січня в день проголошення Акту Злуки Української Народної Республіки й Західноукраїнської Народної Республіки, що відбулося в 1919 році. У 2023 році ця дата випадає на неділю.

Офіційно День Собороності України був встановлений як державне свято у 1999 році, враховуючи велике політичне та історичне значення об’єднання УНР і ЗУНР для утворення єдиної (соборної) української держави.

"Однині воєдино зливаються століттями одірвані одна від одної частини єдиної України – Західно-Українська Народна Республіка (Галичина, Буковина і Угорська Україна) і Наддніпрянська Велика Україна. Здійснились віковічні мрії, якими жили і за які умирали кращі сини України. Однині є єдина незалежна Українська Народна Республіка», — йшлося в тексті Акту Злуки.

Цього дня також згадують подію, яка відбулась рівно на рік раніше — 22 січня 1918 р. був прийнятий IV Універсалу УЦР, яким проголошувалася повна незалежність УНР.

На жаль, у ті часи провести об'єднання не вдалося, тому що згодом більшовики захопили Київ. Пізніше поляки окупували Східну Галичину, а Чехо-Словаччина – Закарпаття. Тим не менш, саме укладання Акту Злуки вплинуло на подальшу історію українців, які не покладали надій стати вільною, незалежною та єдиною державою.

Вперше День Соборності українці відзначили 22 січня 1939 року у місті Хуст, яке входило на той час до автономної республіці Чехо-Словаччини. Тоді українці, які з'їхалися з різних місць до столиці Карпатської України, влаштували 30-тисячну маніфестацію під синьо-жовтими прапорами. 

А вже 21 січня 1990 року з нагоди 71-ї річниці проголошення Акту Злуки між Львовов і Києвом було створено "живий ланцюг". Мільйони людей взялися за руки, щоб продемонструвати єдність та прагнення до свободи. Ця акція вважається однією з найбільших у світовій історії. Відтоді в Україні неодноразово створювалися «живі ланцюги» як символ єдності та стійкості українського народу.

У 2023 році Україна змушена вкотре боротися за власний суверенітет та незалежність через повномасштабну війну, яку росія влаштувала 24 лютого 2022 року з метою вкотре захопити українські землі. У 2014 році держава-терорист окупувала Крим, частину Донецької та Луганської областей. Завдяки героїчності, незламності та стійкості українського народу ми продовжуємо боротися з ворогом та йти до перемоги.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора