A A A K K K
для людей із порушенням зору
Перегонівська громада
Кіровоградська область, Голованівський район

Чи мають громадяни право на достроковий вихід на пенсію?

Дата: 23.01.2023 09:23
Кількість переглядів: 91

Так, мають.  Таке право гарантується двом категоріям громадян.

Перша категорія - це громадяни, з якими трудовий договір розірвано з ініціативи власника або уповноваженого ним органу у зв’язку із змінами в організації виробництва та праці, у тому числі з ліквідацією, реорганізацією, банкрутством, перепрофілюванням підприємства, установи, організації, скороченням чисельності або штату працівників. Цим громадянам на день звільнення має залишитися не більше ніж півтора року до досягнення пенсійного віку, встановленого статтею 26 Закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування", за умови їх реєстрації у державній службі зайнятості протягом 30 календарних днів та відсутності підходящої для них роботи (пошук здійснюється не менше 7 днів).

Друга категорія – це громадяни, щодо яких виявлена невідповідність працівника займаній посаді за станом здоров’я у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України. Вказаний порядок затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2022 року № 1449 (набрала чинності 30 грудня 2022 року) – Порядок розірвання трудового договору з ініціативи роботодавця (власника або уповноваженого ним органу, фізичної особи, яка використовує працю найманих працівників) у зв’язку з виявленням невідповідності працівника займаній посаді за станом здоров’я за наявності в нього права на призначення дострокової пенсії за віком.

         Ознайомитись з текстом цього Порядку можна на урядовій вебсторінці http://surl.li/ehfov

Є питання, пов'язані зі сферою зайнятості? Звертайтеся до обласного центру зайнятості, філій чи їхніх структурних підрозділів за місцем вашого перебування або телефонуйте на «гарячу лінію» обласного центру зайнятості https://cutt.ly/92zW4cb

Крім того, обласний центр зайнятості має власний Telegram-канал, що створений для обміну повідомленнями з клієнтами.

Підтримка ДСЗ#12 Кіровоград https://t.me/dcz_kir

 

Кіровоградський обласний центр зайнятості


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора