A A A K K K
для людей із порушенням зору
Перегонівська громада
Кіровоградська область, Голованівський район

Чи є штрафи під час війни ?

Дата: 21.02.2023 16:12
Кількість переглядів: 93

Голованівський відділ податків і зборів з юридичних осіб управління оподаткування юридичних осіб ГУ ДПС у Кіровоградській області інформує платників щодо застосування штрафних санкцій податковими органами під час дії воєнного стану.

Законом України від 13.12. 2022 року №2836-ІХ «Про внесення  змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо сприяння відновленню енергетичної інфраструктури України» (далі – Закон №2836), який набрав чинності 03.01.2023, передбачено що   строки, встановлені   ПКУ для подання податкової звітності та сплати зобов’язань, на період дії воєнного стану НЕ зупиняються.  Це означає, що і штрафи  у період дії воєнного стану застосовуються у звичайному порядку. 

 Слід врахувати, що   нові граничні строки  застосовуються з 27.05.2022, щодо подання звітності та сплати податків, зборів, платежів, для платників податків при дотриманні яких такі платники звільняються від відповідальності.

Так, 20 липня 2022 року вважається останнім (граничним) днем подання звітності, що подається:

за річний звітний (податковий) період, за звітний (податковий) період – 2021 рік,  граничний термін подання якої припадає на період починаючи з 24 лютого 2022 року (податок на прибуток, частина чистого прибутку (доходу));

            за квартальний звітний (податковий) період, граничний термін подання якої припадає на І  квартал 2022 року (єдиний податок третьої групи (зі ставкою 3 або 5 відсотків), податок на прибуток, частина чистого прибутку (доходу), екологічний податок, туристичний збір, збір за місця для паркування транспортних засобів, рентна плата);

за місячний звітний (податковий) періоди лютий-травень 2022 року (ПДВ, єдиний податок третьої групи зі ставкою 2 відсотки) рентна плата, плата за землю (у разі подання звітності відповідно до п. 286.3 та п. 286.4 ст. 286 ПКУ), транспортний податок (у разі подання звітності відповідно до абзацу другого п.п.267.6.4 п. 267.4 ст. 267 ПКУ), податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки (у разі подання звітності відповідно до абзацу другого п.п.266.7.5. п. 266.7 ст. 266 ПКУ), податок на прибуток (у разі подання звітності відповідно до п.п.133.4.3 п.133.4 ст.133 ПКУ)).

Крім того, 1 серпня 2022 року вважається останнім (граничним) днем сплати податків, зборів, платежів:

для річного звітного (податкового) періоду, за звітний (податковий) період – 2021 рік (податок на прибуток, частина чистого прибутку (доходу));

для квартального звітного (податкового) періоду, І квартал 2022 року (єдиний податок третьої групи (зі ставкою 3 або 5 відсотків), єдиний податок четвертої групи, податок на прибуток, частина чистого прибутку (доходу), екологічний податок, туристичний збір, збір за місця для паркування транспортних засобів, рентна плата);

для авансового внеску І квартал 2022 року з транспортного податку та податку на нерухоме майно, від’ємне від земельної ділянки;

для місячного звітного (податкового) періоду, за звітні податкові періоди січень-травень 2022 року (ПДВ, єдиний податок третьої групи зі ставкою 2 відсотки, рентна плата, плата за землю, податку на прибуток (платниками податків, які застосовують місячний податковий (звітний) період, відповідно до п.п.133.4.3 п.133.4 ст.133 ПКУ)).

Платники єдиного податку третьої групи, які використовують особливості оподаткування єдиним податком за ставкою 2 відсотки, звільняються від відповідальності за несвоєчасне виконання податкових обов’язків, граничний термін виконання  яких припадає на період  починаючи з 24 лютого 20222 року до дня переходу таких платників на застосування особливостей оподаткування єдиним податком третьої групи за ставкою 2 відсотки за умови виконання ними таких податкових обов’язків,  зокрема щодо подання звітності, сплати податків і зборів, протягом 60 календарних днів з дня переходу на систему оподаткування, на якій такі платники податку перебували до обрання особливостей оподаткування єдиним податком за ставкоою2 відсотки.

Звертаємо увагу, що у разі самостійного виправлення платником податків

помилок, що призвели до заниження податкового зобов’язання у звітних (податкових) періодах, що припадають на період дії воєнного стану, платники податку звільняються від нарахування та сплати штрафних санкцій, передбачених п.50.1 ст.50 ПКУ, та пені.

Отже, починаючи з 27.05.2022 року і на період дії воєнного стану

«карантинний» мораторій щодо незастосування штрафних санкцій, зокрема за порушення вимог законодавства в частині нарахування, декларування та сплати податків, зборів, платежів, не застосовується.

Відповідно, платники податків не звільняються від застосування до них

штрафних санкцій за неподання (несвоєчасне подання) податкової звітності (ст.120 ПКУ), за несплату узгодженої суми грошового зобов’язання (ст. 124 ПКУ), за заниження податкового зобов’язання (ст. 123 ПКУ), у тому числі за звітні (податкові) періоди які припадають до 24 лютого 2022 року, з урахуванням умов за яких платники у період до припинення або скасування воєнного стану на території України звільняються від відповідальності за несвоєчасне виконання своїх податкових обов’язків, визначених п.п.69.1 п. 69 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ.

            Разом з цим зазначаємо, що у разі дотримання платниками податків термінів подання податкової звітності, але недотримання термінів сплати податкових (грошових) зобов’язань на підставі такої своєчасно поданої звітності, до платників податків застосовуються штрафні санкції відповідно до п. 124.1 ст.124 ПКУ та не застосовуються - відповідно до п. 120.1 ст.120 ПКУ.

Податкові повідомлення-рішення, якими були визначені штрафні

(фінансові)   санкції та/або  пеня за несвоєчасне виконання податкових обов’язків щодо подання звітності і стоків сплати податків та зборів, з урахуванням граничних строків визначених до набрання чинності Законом №2836, вважаються скасованими (відкликаними) з 03.01.2023 року.

 

 

                                                                                        Олена КАЛЕНИК

  

 

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора