A A A K K K
для людей із порушенням зору
Перегонівська громада
Кіровоградська область, Голованівський район

Увага! Африканська чума свиней!

Дата: 27.03.2024 14:28
Кількість переглядів: 34

Увага!

Встановлено спалах африканської чуми свиней  в особистому підсобному господарстві в селі Варварівка Гурівської сільської ради Кропивницького району – 24 березня 2024 року та у ТзОВ «Агрофірма «Світанок» село Тишківка Новоукраїнського району – 26 березня 2024 року. При дослідженні відібраних проб в Кіровоградській регіональній державній лабораторії Держпродспоживслужби встановлено діагноз африканська чума свиней. Внаслідок спалаху піддано умертвінню і спалено більше 400 гол. свиней.

АЧС – це одна з найнебезпечніших хвороб свиней, оскільки її занесення супроводжується високою смертністю серед ураженого поголів’я і значними економічними збитками, зумовленими відсутністю вакцини й необхідністю знищувати все свинопоголів’я (навіть потенційно інфіковане). Водночас вірус АЧС не передається людині та є безпечним для її здоров’я. Зараження свиней може відбуватися шляхом безпосереднього контакту (від свині - до свині), через ґрунт, незнезаражені корми, предмети догляду й утримання, транспортні засоби, а також через диких кабанів, бродячих тварин, птахів та обслуговуючий персонал.

Наразі проводиться робота з уточнення свинопоголів’я в зонах захисту та спостереження. Сигнальних повідомлень про випадки підозри на захворювання та загибель свинопоголів’я з навколишніх населених пунктів та господарств не надходило.

Враховуючи складність епізоотичної ситуації та кількість зареєстрованих випадків АЧС, Головне управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області вкотре закликає власників господарств різних форм власності уважно спостерігати за станом здоров’я тварин і дотримуватися правил біобезпеки:

Пам’ятайте, що лише суворе дотримання зазначених вище вимог забезпечить можливість уникнути виникнення захворювання та значних економічних збитків.


Фото без опису 

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора